Warrumbungle National Park Visitors Centre

Categories:

  • Public

Location:
Warrumbungle, NSW

Client:
NSW National Parks and Wildlife Service

Share:

The new Warrumbungle Visitor Centre dramatically responds to the landscape setting and cultural heritage of Warrumbungle National Park. Located 35km west of Coonabarabran in regional NSW, this new facility replaces the original Visitor Centre, lost to bushfires in January 2013.

Shaped by an ancient volcano said to be 13-17 million years old, Warrumbungle National Park is known for its distinctive scenic beauty, rich biodiversity and geological value.

Architecturally, the new Warrumbungle Visitor Centre interprets the geology of the location through the key concept Fracture; the separation of geologic formation. With powerful curving walls clad in 700 square metres of sand stone, the building celebrates the iconic volcanic dykes and rock formations of its immediate surrounds.

Themes of geology, astronomy and indigenous connections are all part of the drama of the interior spaces. Critically, the main space provides unobstructed views of the iconic formations of the Breadknife and Belougery Spire.

The new design delivers a series of outdoor spaces for visitor engagement, education and quiet contemplation that respond to the unique setting of the Warrumbungle National Park.

Accommodating a wide range of visitor amenities, the new Visitor Centre is both a practical hub for National Park users to organise accommodation, obtain visitor information sheets and maps, and register for the renowned trail walks. It is also an interactive exhibition space where stories of the park are told and interpreted.