Warrawee House

Categories:

  • Interiors
  • Residential

Location:
Warrawee, NSW

Client:

Share:

Having initially engaged TKD Architects for the design of their investment property in Killara, the client considered another property in nearby Warrawee to become their permanent family home. With time of the essence and the property on the market, the client sought pre- purchase advice and bought the property based on the design ideas and consultations with TKD Architects.

The original house is the quintessential 1960s Sydney School type, characterised by clinker brick, raked ceilings, timber panelling, split levels, and the distinctive brown colour palette. The alterations and additions needed to be sympathetic to the existing fabric.

The existing layout was divided into several wings separated by the entry corridor. The flow was generally hampered by isolated rooms that created distinct, but uninviting, areas within the home and very little connectivity to its green, leafy surrounds.

The design proposed to relocate private and guest zones and improve the flow of the home by demolishing and rebuilding one of the wings, where natural light and connectivity to its garden surrounds was essential. In a subtle way, the existing internal layout was untangled. The outdated refurbishments were stripped away and replaced by a simple warm, contemporary palette that respects the era of the house.

It was resolved to flip the bedroom and kitchen wings and to enable a connection between the kitchen and entertaining zones to flow seamlessly from pool zone to gardens. The new kitchen and back of house was the focus of the new wing and truly becomes the heart of the home for family and friends.

Passive design was integral to the new kitchen wing. The tall raked ceiling allows for high level windows facing north, greatly improving access to natural light all year round. Motorised glass louvres, combined with external venetian blinds complement the existing house and provide natural ventilation. The new wing also incorporates large sliding doors which can be stacked to one side for an uninterrupted indoor – outdoor living experience.

The warm timber palette including American Oak floors, walnut veneer, soft greys materials, ’v-jointed’ and painted linings set against white walls creates a home that is filled with light. It is and a stunning backdrop for furnishings, art, and family treasures that enhance the beautiful  garden setting that the client initially fell in love with.