Seaforth House

Categories:

  • Residential

Location:
Seaforth, NSW

Client:
Private

Share:

Overlooking Middle Harbour and the Spit Bridge, the Seaforth residence makes the most of the unique promontory nature of the battle axe block.  The 20m drop from the street to the water and two historic Port Jackson Figs melded into rock formations helped to inform the design of the four storey house.

Central to the clients’ is an appreciation of each other’s cultures and, as such, this home is a union of Japanese influences and the modern Australian beach house vernacular.

The house is comprised of two forms- eastern and western pavilions. The two are linked by a glazed breezeway on the second floor offering transparent views towards the harbour. The pavilions sit on the bedroom podium which is expressed as a solid masonry foundation to the light, open structures above with deep openings.

The warmth of natural timbers juxtaposed by light-coloured stone is the primary palette of materials. The ‘openness’ of glazed walls creating a ‘pavilion-feel’ inspired by Balinese courtyard architecture play an important role in the atmosphere of the house.

The outcome is a warm, open and inviting waterfront home that takes advantage of the site’s unique topography and expansive views over Middle Harbour filtered by the unique fig trees.

trends_jackson