Rainbow Street Public School

Categories:

  • Education

Location:
Randwick, NSW

Client:
Department of Education

Share:

The redevelopment of Rainbow Street Public School is designed to provide 40 homebases (35 new and 5 refurbished), a new library, alterations to the original 2-storey school building (that accommodates administration, staff and kindergarten classrooms) and expansion of the hall and adjacent outdoor shade structure. The new school facilities will accommodate 1000 students and is planned around a central court and landscaped garden. To the north of the site a large sports field is reinstated with the addition of two new hard paved sports courts.

The master planning for this project was arranged around the idea of a town square. All buildings are oriented to face into the central landscaped garden to provide both visual and physical connection across the entire school. New openings are made in the existing school building to provide covered access to the new buildings and offer a continuous link through all buildings. The more community oriented school facilities (such as the Library and Hall) are closely linked to one another and are visually present from the street and adjacent park. A new, more defined entrance has also improved presence from the street with wider access to the internal play areas.

The planning of the teaching spaces is ordered around a progression of learning stages. Early years are at ground level with break out to landscaped outdoor learning settings and older stages on the upper level. The upper level learning areas are all connected by covered walkways. The outdoor walkways and stairways are edged with metal screens that incorporate balustrades, provide shade and filter light to the outdoor learning breakout areas. A playful use of colour on the screens represent the rainbow spectrum and gives identity to each precinct around the school.