Museum of Brisbane

Categories:

  • Interiors
  • Public

Location:
Brisbane QLD

Client:
Brisbane City Council

Share:

The new public spaces for the Museum of Brisbane are located on the Adelaide Street sides of Level 3, in place of the ad-hoc additions which formerly housed the child care centre and former staff gymnasium. The new facilities have been built behind the existing parapets fronting King George Square, Adelaide Street and the rear laneway utilising steel structure and lightweight floor, walls and roofing. The new MoB facilities feature:

– Consolidated museum in purpose- designed facilities

– Two large and several smaller galleries linked together and to back-of-house areas

– MoB Reception and Clock Tower Visitor Access linked

– Existing Roof Pavilions and Clock Tower incorporated into Museum

– Break-out spaces with views of the copper clad Dome over the Auditorium, Education Theatre and Presentation Rooms.

The Museum Reception and Clock Tower Access are a continuum located partly in existing spaces and partly in new. The primary existing space under the KGS pediment is a dramatic volume open into the massive structure of the roof and tower above, with views to the copper clad Dome over the Auditorium. Two large column-free galleries are located on the Adelaide Street side of the building. Their 4.2m clear internal height required that they be set back from the façade to reduce adverse heritage impact. They have been designed and equipped to provide flexible, state of the art exhibition spaces that can accommodate prestigious international touring exhibitions.