Goonoo Goonoo Station

Categories:

  • Heritage
  • Hospitality

Location:
Tamworth NSW

Client:
Private

Share:

Goonoo Goonoo Station was established near Tamworth in 1841 by the Australian Agricultural Company for the production of Merino Wool. The adaptive re-use and conservation for the historic buildings returns life to this once thriving village and provides opportunities for the community to access and engage with the 170-year-old station.

The property continues to be a working cattle station and is the centre of a substantial agricultural business. However, with diminishing labour requirements the once thriving ‘village’ ceased to exist and many historic buildings had fallen into considerable disrepair.

The Goonoo Goonoo Station redevelopment encompasses the adaption of a collection of buildings, once a small village, on the whole heritage property. The historic significance of the site has been retained, evoking a sense of the past while facilitating new uses; Homestead, Manager’s Office, Inn and Shearer’s Quarters have become boutique accommodation, Chapel and Schoolhouse accommodate wedding ceremonies, the Stone Store now offers a guest lounge and dining, the Woolstore a function venue and Glasshouse, a fine dining restaurant.

Separation between the boutique guest accommodation and function spaces and working farm facilities, has been subtly achieved by introducing new roadways and fences, allowing the original road layout and historic building relationships to remain clearly legible.  The agrarian setting for the village as the hub of a working cattle station has been retained and enhanced.

The project includes Glasshouse at Goonoo Goonoo Station, which is a state-of-the-art restaurant and function centre, providing a contemporary dining experience with expansive views of the picturesque hills surrounding the historic property.  It sits boldly as a contemporary addition, reflecting its place, between two original agricultural structures, the Woolstore, c1870 and Shearing Shed, c1950, eloquently drawing our attention to their significance.  The Glasshouse Restaurant was Awarded the Sir Arthur G. Stephenson Award and Blacket Prize by AIA NSW, 2017. Goonoo Goonoo Station received a Commendation from the AIA NSW, 2018 for Heritage, Adaptive Re-use.

Goonoo Goonoo Station has been home and social hub to many past generations.  The sensitive redevelopment of this privately owned property importantly returns public access to Goonoo Goonoo Station, allowing its historical significance to be shared and reconnecting it with the community.

Photography: Brett Boardman + Chasing Summer